هواکش حلزونی
( فن حلزونی )
اگزاست فن
فن سانتریفیوژ بکوارد
نوع پروانه بکوارد backward
در دو تیپ یک طرفه و دوطرفه
تعداد پره بسته به سایز پروانه از ۶ الی ۱۶pcs پره
قابلیت تولید از قطر ۳۵cm الی ۳۵۰ cm سانتیمتر
ظرفیت هوا در فشار استاندارد از ۲۵۰۰m3/hr الی ۳۵۰۰۰۰m3/hr در ساعت
فشار استاتیکی در فشار استاندارد از ۵۰۰ pascal الی ۱۲۰۰۰ pascal
محاسبات و طراحی با مدرنترین نرم افزار روز دنیا
فن سانتریفیوژ بکوارد فشارقوی
۱۸٫۵kw/3000rpm
اگزاست فن
فلنج های مکنده هوا و دمنده هوا در اگزاست فن سانتریفیوژ یکی از موارد مهم در طراحی آنها هستند. سایز این فلنج ها نسبت به سایر اجزاء تشکیل دهنده اگزاست فن سانتریفیوژ بررسی و ساخت میشوند . سایز فلنج ها بر اساس حجم هوا و سرعت آن و فشار استاتیکی باید طراحی شوند
بر عکس تصورات بسیاری از سازندگان اگزاست فن این آیتم یکی از مهمترین عوامل در طراحی اگزاست فن سانتریفیوژ میباشد.
تجهیزات انتقال نیرو در اگزاست فن سانتریفیوژ همان قطعات رولبرینگ و تسمه و کوپلینگ ها میباشد که وظیفه تعیین سرعت پروانه اگزاست فن سانتریفیوژ را با امکان تغییر دور و تغییر جهت انتقال نیرو و ایجاد امکانی برای ورود هوا یا غبار با دمای هرچه بیشتر به اگزاست فن مهیا میکند.
پروانه یا ایمپلر اگزاست فن سانتریفیوژ که یکی از مهمترین قطعات اگزاست فن میباشد. در واقع قطعه ای مهمتر در دستگاه اگزاست فن سانتریفیوژ وجود ندارد
در اگزاست فن ها تمامی قطعات با ترکیب درست و اصول مهندسی یک دستگاه ایده آل را تحویل مصرف کننده خواهد داد
پروانه یا ایمپلر اگزاست فن سانتریفیوژ در تیپ های مختلف با سایزهای مختلف با متریال های صنعتی مختلف طراحی و تولید میشوند
بطور کلی فن سانتریفیوژ یا هواکش صنعتی یا اگزاست فن ها به ترکیبی از تجهیزات با اشکال مختلف گفته میشود
این تجهیزات شامل شاسی اصلی که نگه دارنده اصلی دستگاه اگزاست فن سانتریفیوژ میباشد و بنابر ظرفیت و سایز اگزاست فن سانتریفیوژ با ضخامت های مختلف از ناودانی صنعتی ساخته میشوند
اجزای اگزاست فن
الکتروموتور اگزاست فن سانتریفیوژ که وظیفه ایجاد نیروی رانش را دارد جهت نصب و جانمایی نیاز به شاسی و کفی بر روی شاسی اصلی دستگاه دارد که مشخصات کفی الکتروموتور نسبت به سایر اجزاء دستگاه اگزاست فن سانتریفیوژ طراحی و تولید میشود.
کیسینگ اگزاست فن سانتریفیوژ یا حلزونی اگزاست فن سانتریفیوژ به کاور هدایت کننده هوای ایجاد شده توسط اگزاست فن سانتریفیوژ گفته میشود
کاور یا هدایت کننده هوا به جهت ایجاد بستر چرخش هوا به محل مناسب با زاویه دقیق به محل ورودی هوا و خروجی هوای اگزاست فن سانتریفیوژ با زوایا و شیب مختلف طراحی و تولید خواهد شد.
کیسینگ یا حلزونی در عملکرد اگزاست فن سانتریفیوژ تاثیر بسزایی بر روی عملکرد پروانه و الکتروموتور آن دارد.
هواکش حلزونی
مشخصات فنی
الکتروموتور
الکتروموتورهای استاندارد تکفاز و یا سه فاز ساخت کشورهای اروپای غربی از کارخانجات معروف ( AEG , SIEMENS , VEM , ABB ) و یا الکتروموتور ساخت موتوژن، الکتروژن ایران و یا الکتروموتورهای ضد انفجار استفاده می گردد ولی در بیشتر هواکش های حلزونی بهترین انتخاب الکتروموتورهایی با بدنه چدنی هستند .
شاسی
شاسی دستگاه هواکش ها ازانواع ورق های فولادی در مدلهای سبک و از انواع نبشی های صنعتی یا ناودانی های صنعتی در مدلهای سنگین و در فن های عظیم از تیرآهن های صنعتی بصورت تک پل و یا دوبل ساخته شده و جهت جلوگیری از انتقال ارتعاش بین شاسی ها از لرزه گیرهای استاندارد استفاده میشوند .
یاتاقان
یاتاقان بلبرینگ ها از انواع سبک تا بلبرینگ های اروپایی و ژاپنی در مدلهای پیم دار تا مدل های قفل دار نسبت به نوه دستگاه استفاده می شوند و در برخی از مدل ها از یاتاقان بلبرینگ های خنک شونده روغنی یا آبی برای کاهش دما در سیستم های خاص نصب می شوند .
پروانه
ایمپلر یا پروانه از قطر ۲۵cm تا قطر ۳۵۰cm ساخته میشود و ضخامت ورق آن ها از ۱mm تا ۲۵mm نسبت به قطر پروانه در نظر گرفته میشود و متریال آن ها از ورق گالوانیزه یا استیل ها ویا انواع ورقهای فولادی و ضد سایش وآتش خوار و در برخی از محصولات از فایبر گلاس یا pp و پی وی سی استفاده میشوند
هواکش حلزونی
کاربردها
بیشترین کاربرد هواکش حلزونی در بیمارستان ها، کارخانه ها، کارگاه ها، برج های مسکونی و اداری و …. جهت تخلیه و سیرکولاسیون هوا می باشد.
فن حلزونی خصوصا در صنایعی که هوای مکش شده حامل بخارات اسیدی ، غبار ، رطوبت یا دمای بالا یا دمای پایین باشد استفاده بسزایی دارد .
- در هواکش حلزونی یکطرف مکش هوا از یک سو وارد میشود ولی در فن های حلزونی دوطرفه مکش هوا از دو سمت وارد می شود .
- هواکش حلزونی یکطرف مکش از یک پروانه استفاده میشود ولی در فن دوطرف مکش ، از دو عدد پروانه استفاده می شود .
- در فن یک طرفه شفت و یاتاقان ها در یک سو نصب می شوند ولی در فن دوطرف مکش شفت در مرکز محور در دو سمت پروانه و یاتاقان ها در دوسوی شفت نصب میشوند .
- هواکش حلزونی دوطرفه امکان ورود هوا با دمای بالا را ندارد ، ولی در هواکش یکطرفه نسبت به طراحی پروانه امکان ورود هوا تا دمای بالای کاری را دارد .
- همچنین هواکش حلزونی جهت وارد کردن فشار استاتیکی بیشتر برای مکش یا دمش پرقدرت در سیستم یا کانال مثل ایستگاه های هواساز یا غبارگیرها تنها راه ممکن خواهد بود .
- هواکش حلزونی یک ورودی یا دو ورودی دارد که یکطرف مکش یا دوطرف مکش هستند وبنا به محل نصب طراحی و ساخته می شوند.
- به عنوان مثال برای دستگاه هواساز از تیپ دوطرف مکش و برای سیستم غبارگیر از یک طرف مکش بیشتر استفاده می شود .
- در فن حلزونی هوا از کنار دستگاه که فلنج یا دهانه مکش نام دارد و بصورت دایره ساخته شده وارد می شود و از دهانه یا فلنج دمش که اصولا به صورت چهار ضلعی ساخته میشود خروج می کند .
- فن حلزونی یکطرفه و دوطرفه تفاوت هایی باهم دارن و از لحاظ طراحی استانداردهایی را باید رعایت کرد .